Reklama

Ciasta i desery

Z zakonnej kuchni

Chrust wyśmienity

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

nazaretanka, gotuje w domu zakonnym w Częstochowie. Siostry prowadzą tu przedszkole, ale też wspomagają bezdomnych i potrzebujących. Dziś proponuje wypróbowany przepis na karnawałowe faworki. - Nie mogą się nie udać - przekonuje.

Składniki:
1 kg mąki, 15 dag masła, 1 filiżanka kwaśnej śmietany, 1,5 kieliszka wódki, 10 żółtek tłuszcz do smażenia faworków - ok. 1-1,5 kg smalcu, cukier puder do posypania

Wykonanie:
Masło posiekać nożem z mąką, dodać żółtka, wódkę i powoli dolewać śmietanę. Wyrabiać dokładnie, ale nie za długo. Gęstość ciasta należy regulować ilością śmietany. Ciasto w małych porcjach rozwałkować, pokroić nożem na paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przełożyć przez otwór. Smażyć w głębokim tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zebrała Jolanta Marszałek

Zapraszamy zgromadzenia zakonne do dzielenia się z czytelnikami „Niedzieli” swoimi sprawdzonymi przepisami. Prosimy o kontakt: kuchnia@niedziela.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

+3 0
2007-12-31 00:00

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Pierniczki „całuski”

Niedziela Ogólnopolska 49/2017, str. 58

Graziako

Mąkę przesiać. Miód podgrzać. W mące zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać przyprawę, wlać rozpuszczony w łyżce wody amoniak, wbić jajka, dodać cukier puder, rozpuszczone masło i wyrobić dokładnie ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać śmietanę, aby miało konsystencję ciasta makaronowego.

Więcej ...

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

2025-11-29 08:23

MK

Co gdyby znany z dzieciństwa czekoladkowy #KalendarzAdwentowy przenieść w sferę duchową? Portal niedziela.pl na czas Adwentu przygotował specjalny internetowy kalendarz adwentowy.
STARTUJEMY JUŻ W NIEDZIELĘ

Więcej ...

Watykan: Zapalono światła na choince na placu Świętego Piotra

2025-12-15 18:02

Włodzimierz Rędzioch

W Watykanie zapalone zostały w poniedziałek światła na choince i odsłonięto stojącą obok szopkę. Świerk pochodzi z okolic Bolzano w Trydencie-Górnej Adydze na północy Włoch, a szopkę przygotowała diecezja Nocera Inferiore-Sarno w Kampanii na południu kraju.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Za przyczyną bł. Rodziny Ulmów módlmy się za abp....

Niedziela Przemyska

Za przyczyną bł. Rodziny Ulmów módlmy się za abp....

Mistrzyni miłosierdzia

Wiara

Mistrzyni miłosierdzia

Kalendarz Adwentowy: Radość pośród pytań

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Radość pośród pytań

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos,...

Wiara

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos,...

Oświadczenie rzecznika diecezji pelplińskiej w związku z...

Kościół

Oświadczenie rzecznika diecezji pelplińskiej w związku z...

Zmarł śp. o. Eustachy Rakoczy - jasnogórski kapelan...

Kościół

Zmarł śp. o. Eustachy Rakoczy - jasnogórski kapelan...

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Najmniejsi w ręku Odkupiciela

Kalendarz Adwentowy: Ogień Eliasza, światło Jana

Wiara

Kalendarz Adwentowy: Ogień Eliasza, światło Jana